Aminokiseline u njezi kože

Aminokiseline u njezi kože

Aminokiseline u njezi kože

Aminokiseline su osnovni gradivni blokovi proteina i igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i ljepote kože. Dok se često spominju u kontekstu prehrane i mišićne mase, aminokiseline su jednako važne za zdravlje naše kože.

 

Šta su Aminokiseline?

Aminokiseline su organske molekule koje čine proteine. Postoji 20 različitih aminokiselina koje su potrebne tijelu, od kojih je devet esencijalnih - tijelo ih ne može proizvesti, pa ih moramo unositi putem hrane. Aminokiseline su uključene u brojne biološke procese, uključujući sintezu proteina, enzima, hormona i neurotransmitera.

 

Uloga Aminokiselina u zdravlju kože

  1. Kolagen i Elastin

Kolagen i elastin su ključni proteini koji daju koži strukturu, čvrstoću i elastičnost. Kolagen je najzastupljeniji protein u koži, dok elastin omogućava koži da se vrati u svoj izvorni oblik nakon istezanja ili kontrakcije. Aminokiseline poput glicina, prolina i hidroksiprolina su ključni sastojci kolagena. Bez dovoljno ovih aminokiselina, proizvodnja kolagena se smanjuje, što može dovesti do pojave bora i gubitka elastičnosti kože.

  1. Hidratacija Kože

Aminokiseline poput serina, alanina i prolina igraju važnu ulogu u održavanju hidratacije kože. One djeluju kao prirodni ovlaživači, pomažući koži da zadrži vodu i održi ravnotežu vlage. Hidratizirana koža je glatka, meka i otpornija na vanjske agresore.

  1. Popravak i Obnova Kože

Aminokiseline su ključne za proces regeneracije kože. Nakon oštećenja, poput rana ili iritacija, aminokiseline potiču zacjeljivanje i obnovu tkiva. Arginin, na primjer, poboljšava cirkulaciju krvi i potiče zacjeljivanje rana, dok glutamin igra važnu ulogu u rastu novih stanica kože.

  1. Antioksidativna Zaštita

Neke aminokiseline, poput histidina i cisteina, imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu oštetiti stanice kože, ubrzavajući proces starenja i povećavajući rizik od kožnih bolesti.

Kako Unijeti Aminokiseline?

Aminokiseline se mogu unijeti kroz prehranu, dodatke prehrani i topikalne (kozmetičke) proizvode.

  1. Prehrana

Namirnice bogate proteinima, poput mesa, ribe, jaja, mliječnih proizvoda, mahunarki, orašastih plodova i sjemenki, odlični su izvori aminokiselina. Uravnotežena prehrana koja uključuje ove namirnice pomoći će osigurati da vaše tijelo dobije sve esencijalne aminokiseline.

  1. Dodaci prehrani

Ako vaša prehrana ne osigurava dovoljno aminokiselina, dodaci prehrani mogu biti koristan dodatak. Hidrolizirani kolagen, na primjer, sadrži peptide kolagena koji se lako apsorbiraju i koriste u tijelu.

  1. Topikalni, kozmetički proizvodi

Kozmetički proizvodi koji sadrže aminokiseline mogu izravno pružiti koristi koži. Serumi, kreme i maske obogaćene aminokiselinama mogu poboljšati hidrataciju, potaknuti proizvodnju kolagena i pružiti antioksidativnu zaštitu. Aminokiseline su pogodne za sve tipove kože, čak i osjetljivu, te sve dobne skupine, osobito ako želite umanjiti znakove starenja.

 

Mak Skincare proizvodi s aminokiselinama

Poznavajući važnost aminokiselina za zdravlje i ljepotu kože, nekoliko naših proizvoda sadrži ove važne sastojke. U naš tonik Balance, uvrstili smo čak šest aminokiselina (arginin,  lizin, leucin, prolin, glicin i glutamin). Ovakav sastav aminokiselina, uz dodatke prebiotika, čine ovaj tonik idealnim kod hiratacije kože, obnove i očuvanja njenog mikrobioma ali i poticanja proizvodnje kolagena.

Aminokiselina glicin, koja je poznata po svom sinteziranju kolagena, nalazi se u našem emulzijskom serumu Super-C! gdje, zajedno uz vitamin C, pomaže koži da održi ali i potakne proizvodnju kolagena te na taj način odloži i umanji znakove starenja.

Arginin smo dodali Milky Way emulziji gdje, uz mliječnu kiselinu, potiče hidrataciju kože. Pored toga, arginin ima značajnu ulogu u zacjeljivanju rana te može pomoći u bržem oporavku od ozljeda, iritacija ili operacija, te smanjiti pojavu ožiljaka. Kožu, dodatno, umiruje i jača njen epidermis (najgornji, odbrambeni sloj kože).

 

Autor teksta: Dženita Kadić, formulator i suosnivač Mak Skincare

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objave

Ovo web-mjesto zaštićeno je sustavom reCAPTCHA te se primjenuju Googleov Pravilnik o zaštiti privatnosti te Uvjeti pružanja usluge.