Suha ili dehidrirana koža? Nije isto – nauči razliku!

Suha ili dehidrirana koža? Nije isto – nauči razliku!

Suha koža

Iako se izrazi "suho" i "dehidrirano" često koriste kao sinonimi, oni nisu isti. Suha koža je tip kože karakteriziran hroničnom i nedovoljnom proizvodnjom sebuma (masnoće). U suštini, jednostavno je prepoznati klasično suhi tip kože! Takva koža je suha, često zategnuta, sklona svrbežu, perutanju a zimi se sve to pogoršava. Ovo je tip kože s kojim se rađate, dakle – radi se o jednom hroničnom stanju do kojeg obično dolazi i zbog načina rada žlijezda koje proizvode ulje u vašoj koži. Dakle, koža je suha tijekom cijele godinea a suhoća se može pogoršati ovisno o klimi, godišnjem dobu ili aktivnosti, ali bez obzira na te stvari, bez odgovarajućih proizvoda za njegu kože, neugodan osjećaj suhoće, zategnutosti će se zadržati.

 

Dehidrirana koža

Dehidrirana koža, s druge strane, odnosi se na količinu vode u koži. Zdrava koža sadrži oko 30% vode koja je neophodna za održavanje strukture, čvrstoće i elastičnosti kože. Kada koža izgubi previše vode, ona postaje dehidrirana. Simptomi dehidrirane i suhe kože često su slični simptomima suhe kože i mogu uključivati ​​hrapavost ili gubitak elastičnosti. Međutim, dok je suha koža specifičan tip kože, dehidrirana koža može pogoditi svakoga - čak i one s prirodno masnom kožom. Ipak, vjerojatnije je da će oni sa suhim tipovima kože imati i dehidriranu kožu, budući da prirodna ulja kože igraju važnu ulogu u zadržavanju vode i smanjenju gubitka vode.

 

Creme de la creme

Šta uzrokuje suhu kožu?

Kao što je gore navedeno, suha koža je posljedica nedostatka masnoće u koži. To je često uzrokovano genetikom, ali ga mogu pogoršati unutarnji i vanjski čimbenici. Ekstremne temperature, i vruće i niske, mogu pogoršati suhoću. Slično tome, agresivni proizvodi za njegu kože mogu ukloniti previše masnoće, što dovodi do suhe kože. Drugi čimbenici koji mogu pridonijeti suhoći uključuju medicinska stanja, način života, hormone i prirodni proces starenja. 

Njega suhe kože zahtijeva smanjenje izloženosti utjecajima iz okoliša, poput vruće vode, i obnavljanje površinskih lipida kože. To možete učiniti odgovarajuim masnoćama, osobito emolijentima (koji obično sadrže ulja i putere za zaglađivanje i omekšavanje kože) i okluzivima (koji stvaraju barijeru za sprječavanje gubitka vode). 

Za svakodnevnu kontrolu suhoće preporučujemo da posegnete za bogatom i hranjivom hidratantnom kremom, poput naše kultne Creme de la Creme. Njena formula temelji se na shea maslacu te raskošnim uljima bogatim karotenoidima koja, ne samo da su izvrsna za njegu suhe kože, već imaju i izrazita anti-ageing svojstva. Odličan dodatak je i naš čuveni uljani serum Allure koji se može koristiti samostalno ili u kombinaciji sa kremom. Ovo je klasični dvojac koji se pokazao dobitnom kombinacijom kod tretiranja suhe kože sklone prijvremenom starenju.  

 

Šta uzrokuje dehidriranu kožu? 

Iako dehidrirana koža može biti uzrokovana različitim čimbenicima, najčešće je to rezultat korištenja proizvoda za njegu kože koji sadrže agresivne sastojke ili sastojke koji izazivaju osjetljivost kože i koji ometaju njenu zaštitnu barijeru i tako remete mikrobiom kože. Također se može razviti korištenjem pogrešnih proizvoda za vašu kožu, što dovodi do neravnoteže. U biti, dehidracija se može promatrati kao koža koja vam pokazuje da joj se ne sviđa nešto što joj radite. 

Jedan od najočitijih znakova dehidracije je nedostatak elastičnosti kože: primijetit ćete izraženije fine linije i bore, a koža može djelovati bez sjaja ili izgledati opušteno. 

Sastojci koji su koži teški, poput denaturiranog alkohola, mentola, paprene metvice i agresivnih mirisa (sintetskih ili prirodnih u visokom postotku) mogu isušiti površinu kože i ostaviti osjećaj dehidracije. Također će potaknuti proizvodnju viška masnoće u dnu pora, tako da koža na kraju bude masnija i sklonija razvoju začepljenih pora. 

Isto se može dogoditi kada koristite abrazivne (mehaničke) pilinge ili četke za čišćenje s tvrdim vlaknima. Sve to oštećuje površinu kože – a znamo da je netaknuta barijera izuzetno važna za zdrav izgled kože. 

Korištenje pogrešne kombinacije proizvoda ili prečesto korištenje određenih proizvoda može napraviti nered. Na primjer, iako AHA ili BHA eksfolijanti i proizvodi s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka poput vitamina C i retinola mogu imati nevjerojatne prednosti, za ovaj tip kože njihova svakodnevna upotreba, pogotovo zajedno, može rezultirati dehidriranom kožom s viškom sebuma na površini – jer tako se koža brani, štiti i pokušava da oporavi. 

Skincare rutina i kombinovanje proizvoda ia aktivnih supstanci je vrlo individualna i stoga je važno obratiti pažnju na to kako vaša koža reaguje na jače proizvode. Na temelju toga kako vaša koža reaguje, prilagodite upotrebu kako biste dobili idealne rezultate. To je čin balansiranja i vaš je cilj ne preokrenuti vagu u korist pogoršanja kože. 

Aqua bomb

U suštini, svakoj koži hidratacija godi a dehidriranoj je ona neophodna!Proizvodi koji doprinose vlaženju kože mu svom sastavu treba da sadrže pravilnb formulisane humektanse poput hijaluronske kiseline, glicerina, uree. Kako dehidrirana koža, uglavnom, ima problem i s narušenom zaštitnom barijerom, svakako će joj prijati i sastojci koji oporavljaju i štite njen kiseli štit koji igra odbrambenu ulogu. Takvi sastojci su ceramidi, niacinamid, prebiotici itd. Jedna od najboljih kombinacija kod njege dehidrirane kože koju preporučujemo našim Makovnjačama jesu prebiotički tonik Balance, serum Aqua Bomb koji u sebi okuplja najbolje ovlaživaće ali i prijeko potrebne ceramide te krema Berry Special koja se nanosi na vlažnu kožu, samostalno ili nakon tonika i hidratantnog seruma. 

 

Njega suhe i dehidrirane kože 

Kako smo objasnili, suha koža je tip kože dok je dehidrirana koža – stanje. Suha koža bira proizvode koji se baziraju na emolijentima, okluzivima ali i humektansima. Akcenat se stavlja na bogatu, hranjivu njegu bogatu uljima – jer to je ono što suhoj koži nedostaje!

Dehidrirana koža je stanje, to znači da i suha koža može biti dehidrirana ali i masna koža, također. U tom slučaju, proizvode biramo prema tipu kože uz dodatak hidratantnih proizvoda. Naprimjer, suha i dehidrirana koža će posegnuti za kombinacijom Aqua Bomb + Creme de la Creme. Mješovita koža koja je i umjereno dehidrirana olakšanje će pronaći u korištenju Berry Special kreme na vlažnoj koži. Ukoliko je dehidracija izrazita, dodajemo prethodno i Aqua Bomb serum. Masna, problematična koža sklona aknama – Aqua Bomb + Porefect Cream

 

Ono što je zajedničko njezi i suhe i dehidrirane kože jeste:

  • Korištenje nježnih čistača (no-no sapunima!)
  • Izbjegavanje grubih mehaničkih pilinga na bazi mljevenih koštica.Radije odaberi piling sa nježnim zrncima poput jojobinih perlica.
  • Korištenje tonika koji ne sadrže alkohol denat
  • Proizvode s aktivnim supstancama u visokom procentu ne koristiti svakodnevno
  • Redovno korištenje SPF-a tokom dana.

 

Autor teksta: Dženita Kadić, formulator i suosnivač Mak Skincare

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objave

Ovo web-mjesto zaštićeno je sustavom reCAPTCHA te se primjenuju Googleov Pravilnik o zaštiti privatnosti te Uvjeti pružanja usluge.