Šta je Double Cleansing (dvostruko čišćenje)?

Šta je Double Cleansing (dvostruko čišćenje)?

Nekoć smo svi vjerovali da je pranje lica sapunom i vodom sve što je potrebno našoj koži prije nego što krenemo u Zemlju snova. Zatim se pojavilo dvostruko čišćenje i naše rutine odlaska na spavanje više nikada nisu bile iste. Ispostavilo se da naša uobičajena kombinacija sapuna i vode (i maramica za lice) neće pomoći ako želimo svu tu prljavštinu i ostatke dana skinuti s lica.

 

Šta je to metoda dvostrukog čišćenja i zašto je trebaš isprobati?!

Najjednostavnije rečeno; dvostruko čišćenje (Double Cleansing ili DC) je metoda kojom lice čistite dvaput: prvo sredstvom za čišćenje na bazi ulja, a zatim sredstvom za čišćenje na bazi vode.

DC metoda može pomoći u uklanjanju tvrdokornih nečistoća koje mogu ostati na koži čak i nakon što jednom operete lice. Prednost dvostrukog čišćenja je u tome što će prvo sredstvo za čišćenje razgraditi svu šminku, čak i onu vodootpornu, masne ostatke proizvoda sa zaštitnim faktorom dizajnirane tako da se što duže zadrže na koži, kao i različite tonirane proizvode u vidu pudera i korektora. Budući da ulje privlači ulje, prvi korak čišćenja koji se sastoji od čistača na bazi ulja će bez problema otopiti masne komponente u vidu UV zaštitnih faktora i tvrdokorne šminke i pripremiti kožu za drugi korakčišćenja.

naked face balm

Uljni čistač (npr. Naked Face) se nanosi rukama na suho, našminkano lice. Jagodicama prstiju nježno ali temeljito masiramo kožu lica prelazeći preko svih njegoih dijelova a posebno se posvećujući dijelovima sa najtvrdokornijom šminkom, naprimjer vodootpornom maskarom na trepavicama. Nakon 30-60 sekundi otapanja šminke uljnim čistačem na suhoj koži, dodajemo vodu te temeljito istrljamo kožu još neko vrijeme. Vrlo je važno posvetiti se ovom koraku temeljito u suprotnom, postupak neće zadovoljiti svrsi.

Drugi korak je čistač na bazi vode u vidu kremastih ili gel umivalica (npr. Baby Cheeks i/ili Pina Colada). Ovaj korak će očistiti kožu od svih zaostalih nečistoća i pripremiti kožu za ostatak njege. Treba voditi računa da umivalica bude nježna, sa nježnim tenzidima koji kožu neće iziritirati i isušiti.

DC metoda prema tipu kože

Uzimajući u obzir svaki tip kože i vaše specifične probleme s kožom, odabir pravog dua za dvostruko čišćenje ključan je korak za postizanje maksimuma  vaše skincare rutine. Često se void polemika oko toga da li masna koža treba da koristi uljne čistače, međutim, sve dok DC metodu radite na pravi način i dok birate proizvode adekvatne potrebama vaše kože, odgovo je da! U benefitima dvostrukog čišćenja mogu uživti svi tipovi kože.

 

DC metoda masne kože

Nanošenje još ulja na lice kad se već borite sa masnim i sjajnim izgledom kože zvuči kao recept za katastrofu, međutim, sredstvo za čišćenje na bazi ulja zapravo može pomoći da se vaša koža oslobodi nečistoća i sebuma. Ulje privlači masnoću, pa će to pomoći u uklanjanju šminke, znoja i bilo koje druge masnoće koja se nakupila na vašoj koži. U svakom slučaju, ulje koje nanosite u prvom koraku čišćenja se samo privremeno zadržava na koži a potom se temeljito ispire drugim korakom!

Za drugi korak birajte umivalice koje svojim sastavom odgovaraju potrebama masne kože. Preporučujemo našu blagu enzimsku umivalicu Pina Colada. Kao što smo prethodno pomenuli, potrebno je temeljito ukloniti ostatke masnoće i nečistoće iz prvog koraka, pa se i ovom drugom koraku pravilno posvetite. Premda može zvučati kao previše posla, zapravo oba koraka ne iziskuju više od par minuta.

 

DC metoda suhe i osjetljive kože

Suhoj koži će, nesumljivo, goditi prvi korak uljnog čišćenja lica i bit će zahvalna ma izostanku osjećaja peckanja I zategnutosti koje obično čišćenje micelarnom vodom, vlažnim maramicama i sapunima može izazvati. Kod suhe kože, a isto tako i osjetljive kože sklone iritacijama I crvenilu, drugi korak čišćenja, odnosno odabir umivalice je ključan. Ona mora biti blaga, bez agresivnih, iritirajućih sastojaka I isušujućih alkohola jer takve umivalice suhu kožu će dodatno isušiti a osjetljivu iziritirati.

Naša preporuka je kremasta umivalica Baby Cheeks, posebno kreirana za suhu I osjetljivu kožu. U svom sastavu, izuzev blagih tenzida, sadrži sastojke poput ekstrakta koloidne zobi, ceramide i kamilice – sastojaka koji će suhoj I osjetljivoj koži pružiti i potrebnu njegu a ne samo funkciju čišćenja.

 

Da li se DC metoda preporučuje I ukoliko se ne šminkate?

I u slučaju da u toku dana ne nosite šminku, ipak ćete imati benefite od dvostruke metode čišćenja, pogotovo ukoliko koritite proizvode sa vodootpornim UV filterima.

 

Autor teksta: Dženita Kadić, formulator i suosnivač Mak Skincare

Ostavi komentar

Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objave

Ovo web-mjesto zaštićeno je sustavom reCAPTCHA te se primjenuju Googleov Pravilnik o zaštiti privatnosti te Uvjeti pružanja usluge.