Elastin – šta je i zašto je važan?

Elastin – šta je i zašto je važan?

ELASTIN – šta je i zašto je važan?

Izgleda da je u skincare svijetu, nekako, sva pažnja usmjerena na kolagen i njegovu funkciju u očuvanju ljepote kože. U jednu ruku s pravom jer kolagen predstavlja najzastupljeniji protein u našem tijelu I kao takav igra ključnu ulogu u različitim strukturama našeg tijela, uključujući tu, naravno i kožu.

Međutim, jednako važan u očuvanju mladolikosti kože jeste i elastin o kome se malo manje govori i zna.

Elastin je glavna komponenta elastičnih vlakana koja koži osiguravaju istezanje, trzanje i elastičnost. Jednostavno rečeno; zahvaljujući elastinu naša koža je sposobna da se nakon istezanja vrati u prvobitan oblik. Normalne razine proizvodnje elastičnih vlakana, organizacije i integracije s drugim kožnim izvanstaničnim matričnim proteinima, proteoglikanima i glikozaminoglikanima sastavni su dio održavanja zdrave strukture kože, funkcije i mladolikog izgleda.

Iako se elastin ionako sporo obnavlja, njegova proizvodnja se smanjuje sa zrelošću a uz to je i osjetljiv na oštećenja od strane mnogih čimbenika. S godinama i izloženošću utjecajima okoliša, elastična vlakna propadaju. Ova degradacija pridonosi gubitku strukturnog integriteta kože; u kombinaciji s gubitkom potkožnog masnog tkiva, to rezultira opuštenom kožom, što uzrokuje neželjene promjene u izgledu.

Dakle, za razliku od kolagena, elastin se mnogo sporije obnavlja a njegov gubitak je, nažalost, često ireverzibilan. Zapravo, u koži je ukupni poluživot elastina sličan ljudskom životnom vijeku!

 

Čimbenici koji doprinose gubitku elastina u koži

Mlada koža sadrži obilje kolagena i elastina, proteina koji koži daju strukturu i sposobnost istezanja. Kako starimo, oni počinju opadati zbog prirodnog procesa starenja i hormonalnih promjena, a naša sposobnost zacjeljivanja također se usporava, što dovodi do smanjene elastičnosti kože. Ovaj gubitak elastičnosti također je ubrzan smanjenom proizvodnjom prirodnih ulja i oksidativnim stresom uzrokovanim izlaganjem suncu, pušenjem, zagađenjem, nedostatkom sna i lošom prehranom (uključujući pretjeranu konzumaciju šećera). Gravitacija također ima utjecaja. Kako se koža rasteže i gubi svoju elastičnost - što je dodatno pojačano gubitkom strukture ispod masnog tkiva, mišića i kostiju - koža počinje pokazivati ​​znakove starenja, od finih bora do opuštenosti.

 

  1. Proces starenja: starenje je prirodni proces koji utječe na smanjenje proizvodnje elastina u koži. Tokom godina, sposobnost kože da proizvodi novi elastin smanjuje se, što dovodi do gubitka elastičnosti.
  2. Izlaganje sunčevim zracima: prekomjerna i nezaštićena izloženost UV zračenju može oštetiti elastična vlakna u koži. Sunčeva svjetlost može izazvati enzime koji razgrađuju elastin, što rezultira gubitkom elastičnosti.
  3. Pušenje: pušenje je jedan od faktora koji ubrzava proces starenja kože. Sastojci u duhanskom dimu oštećuju elastin i kolagen u koži, što dovodi do gubitka elastičnosti i pojave bora.
  4. Loša ishrana: ishrana siromašna hranjivim materijama, posebno antioksidantima, može negativno utjecati na zdravlje kože. Nedostatak vitamina, minerala i drugih hranljivih materija može djelovati na sposobnost kože da održi elastičnost.
  5. Stres: hronični stres može imati negativno djelovanje na zdravlje kože. Stres izaziva otpuštanje hormona kortizola, koji može utjecati na kolagen i elastin u koži.
  6. Genetika: genetski faktori također igraju ulogu u gubitku elastina. Neki ljudi mogu imati prirodno manje elastina ili genetske varijacije koje utječu na sposobnost kože da održi elastičnost.
  7. Hormonske promjene: hormonske promjene, poput menopauze kod žena, mogu utjecati na smanjenje proizvodnje elastina. Ove promjene mogu dovesti do gubitka elastičnosti i pojave bora.
  8. Okolišni faktori: okolišni faktori poput zagađenja, izloženost hemikalijama i drugim štetnim supstancama mogu oštetiti elastin u koži.

 

elastin

U KOJOJ DOBI KOŽA GUBI ELASTIČNOST?

Proizvodnja kolagena počinje opadati oko 25. godine života, a nakon toga se smanjuje otprilike 1-2% godišnje. Koža primjetno počinje gubiti svoju elastičnost u 30-im do 40-im godinama, a osobito u prvih pet godina menopauze kada ženska koža gubi oko 30% kolagena. Muškarci i žene u početku gube kolagen otprilike jednakom brzinom, ali zatim ga žene gube brže nakon menopauze otprilike pet godina, no stopa se zatim ponovno usporava. Stopa kojom koža gubi elastičnost također se donekle razlikuje od osobe do osobe, ovisno o genetici i načinu života.

 

Možemo li djelovati na proizvodnju elastina?

Kako smo gore spomenuli, elastin je protein koji ima dosta usporen proces obnove, pogotovo kada zagazimo u zrelije doba. Elastin, takoreći, stari zajedno sa nama a jednom izgubljena elastinska vlakna su uglavnom nenadoknadiva. Stoga, kada je elastin u pitanju, akcenat je na prevenciji i očuvanju onoga što imamo prije nego na poticanju njegove nove proizvodnje. Zadatak je što duže održati njegovo zdravlje da bi što duže obavljao svoju funkciju. Koje korake poduzeti u očuvanju elastina?

 

  1. Zaštita od sunca: izlaganje UV zracima je jedan od glavnih faktora koji dovode do gubitka elastina! Koristite zaštitni faktor od sunca sa SPF-om od najmanje 30 i nosite zaštitnu odjeću, šešire i sunčane naočare kako biste zaštitili kožu od štetnih sunčevih zraka.
  2. Hidriranje kože: redovno hidrirajte kožu kako biste održali njen optimalni nivo hidratacije. Upotrebljavajte hidratantne kreme i serume koji sadrže sastojke poput hijaluronske kiseline i glicerina, koji pomažu u zadržavanju vlage u koži. (predlažemo naš Aqua Bomb serum).
  3. Pravilna ishrana: ishrana bogata antioksidantima, omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima može pomoći u očuvanju elastičnosti kože. Uključite u ishranu namirnice poput svježeg voća i povrća, orašastih plodova, masne ribe i zdravih masti.
  4. Izbjegavanje pušenja: pušenje ima štetne efekte na kožu i ubrzava gubitak elastina. Ako pušite, razmislite o prestanku ili potražite podršku kako biste se oslobodili ove navike.
  5. Redovna fizička aktivnost: vježbanje poboljšava cirkulaciju krvi, što može podržati zdravlje kože.
  6. Smanjenje stresa: hronični stres može imati negativan uticaj na zdravlje kože. Pronalaženje načina za smanjenje stresa, poput meditacije, joge ili drugih tehnika opuštanja, može pomoći u očuvanju zdravlja, ne samo naše psihe nego i kože!
  7. Pridržavanje pravilne rutine njege kože: redovno čišćenje, hidratacija i zaštita od sunca su ključni koraci u očuvanju zdrave kože. Odaberite proizvode za njegu kože koji odgovaraju vašem tipu kože i redovno ih koristite.
  8. Korištenje proizvoda koji podržavaju proizvodnju elastina: Postoje određeni sastojci koji mogu kože koji mogu, u određenoj mjeri, podržati proizvodnju elastina. Retinol, peptidi, antioksidanti a posebno polifenoli, kao i faktori rasta mogu pomoći u poboljšanju elastičnosti kože.

     

    Važno je napomenuti da je očuvanje elastina dugoročan proces i da rezultati mogu biti postepeni. Uz redovnu njegu kože, zdrave životne navike i pravilnu zaštitu od štetnih faktora, možete podržati elastičnost kože i održavati je što je duže moguće.

     Prijedlog proizvoda:

    Autor teksta: Dženita Kadić, formulator i suosnivač Mak Skincare

    Ostavi komentar

    Imajte na umu da komentari moraju biti odobreni prije objave

    Ovo web-mjesto zaštićeno je sustavom reCAPTCHA te se primjenuju Googleov Pravilnik o zaštiti privatnosti te Uvjeti pružanja usluge.